Unen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin

Unen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin

Kehomme koostuu monimutkaisista, päällekkäisistä järjestelmistä, jotka auttavat meitä selviytymään päivästä. Monien ihmisten normaaleja kehon toimintoja häiritsevät esimerkiksi uniapnea, masennus tai ahdistus. Seuraavassa tarkastelemme, miten tietyt sairaudet voivat häiritä unirytmiä ja miksi riittävä uni on niin tärkeää.

Unen perusteet

On monia syitä siihen, miksi ihmiset eivät nuku tarpeeksi, sanoo tohtori Charles Bae Johns Hopkinsin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta. Ihmisillä voi olla vaikeuksia nukahtaa tai he heräävät usein yön aikana. Monet muut eivät vain tunne oloaan levänneeksi, kun he heräävät aamulla.

Uni on tärkeää, koska sen avulla keho voi levätä ja palautua. Unen aikana verenpaine ja syke laskevat, kudokset uudistuvat, energiatasot palautuvat, hormoneja vapautuu, muisti vahvistuu ja lihakset rentoutuvat. Termi "kauneusunet" on ehkä syntynyt syystä - hyvät yöunet voivat tehdä meistä viehättävämpiä.

Unen puute on myös yhteydessä lisääntyneeseen lihavuuden, diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien ja masennuksen riskiin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että krooninen unen menetys voi johtaa mielialan muutoksiin, jotka puolestaan voivat laukaista mielenterveyden häiriöitä, kuten ahdistusta tai masennusta. Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että keskimäärin alle kuuden tunnin yöunet voivat johtaa ajattelun heikkenemiseen, tuottavuuden vähenemiseen ja kielteisiin terveysvaikutuksiin.

Kuinka paljon unta ihmiset tarvitsevat?

Ihmisten tarvitseman unen määrä riippuu iästä. Vastasyntyneet tarvitsevat noin 16 tuntia yössä, ja teini-ikäiset tarvitsevat jopa 10 tuntia joka yö. Iän myötä meillä on taipumus nukkua vähemmän yöllä, mutta tarvitsemme silti yhdeksän tuntia unta. Vanhemmat ihmiset saattavat huomata tarvitsevansa vain kuusi tuntia yössä.

Useimpien aikuisten tulisi nukkua seitsemästä kahdeksaan tuntia yössä, sanoo tohtori James Maas, Sleep Research Societyn entinen puheenjohtaja. Liiallisella unella, ainakin säännöllisellä, voi olla seurauksia. Pitkät yöunet voivat häiritä normaalia kasvua ja hormonaalisia signaaleja, jotka säätelevät elimistön vuorokausi sykliä.

Uni Hygienia

Yritä kehittää tavaksi nukkua säännöllisesti heräämällä joka aamu samaan aikaan, myös viikonloppuisin. Ota kuuma kylpy ennen nukkumaanmenoa ja vältä kofeiinia muutama tunti ennen nukkumaanmenoa. Jos pelaat kasinolla myöhään yöhön asti, huolehdi silmistäsi, käytä silmälaseja tai linssejä. Ennen nukkumaanmenoa on parempi lukea kirjaa tai antaa silmien levätä tietokoneen ääressä.

Hankkiudu eroon patjasta

Jos huomaat, että patjasi vaivaa sinua, harkitse sen vaihtamista memory foam -patjapatjaan. Ne ovat edullinen ja helposti asennettava vaihtoehto uuden patjan ostamiselle. Ne ovat samanlaisia kuin muisti vaahto patjat, mutta niissä ei ole pitkää sopeutumisaikaa. Patja Tyyny voi muuttaa vanhan patjasi tuntumaa, mikä voi auttaa sinua nukkumaan sillä paremmin tulevaisuudessa.

Älä tupakoi

Nikotiini stimuloi elimistöä ja vähentää unta edistävän aineen melatoniinin tuotantoa. Tämän vuoksi tupakoitsijoilla on enemmän univaikeuksia kuin tupakoimattomilla.

Miksi uni on tärkeää

Ihmiskehossa tapahtuu niin monia muutoksia unen aikana syystä. Uni auttaa aivoja poistamaan myrkkyjä, myös päivittäisestä stressistä aiheutuvia, ja parantaa keskittymiskykyä. Se myös säätelee mielialaa ja energiatasoa säätelevien hormonien tuotantoa. Hyvä uni voi jopa vahvistaa immuunijärjestelmää.

Tohtori, mikä on nopea silmän liike?

Nopea silmien liikehdintä eli REM on unen vaihe, jossa silmät liikkuvat nopeasti eri suuntiin. Tämä on aika, jolloin unet todennäköisimmin tapahtuvat. Tyypillisesti ihmiset käyvät läpi neljä univaihetta joka yö. Täysi unijakso kestää noin 90 minuuttia, ja tämä jakso toistuu useita kertoja yön aikana. Jokaisella vaiheella on eri tarkoitus.

REM-unen aikana keho rentoutuu ja aivotoiminta lisääntyy. Tänä aikana näet unia, ja unet, joita näet tämän univaiheen aikana, ovat yleensä elävämpiä kuin muut unet. Lisäksi lihaksesi ovat tällä hetkellä täysin rentoutuneet, joten unissasi ei todennäköisesti leikitä. Useimmat ihmiset alkavat nukkua REM-unessa melko pian sen jälkeen, kun heidän päänsä koskettaa tyynyä. Tässä univaiheessa vietetty aika vaihtelee koko yön ajan ja vaihtelee myös henkilöittäin. Joillakin ihmisillä voi kestää jopa tunti, ennen kuin he siirtyvät REM-unen vaiheeseen. Toiset taas saattavat siirtyä REM-uneen suoraan nopeiden silmänliikkeiden avulla.

REM-uni alkaa aivojen tyvestä tulevilla signaaleilla. Nämä signaalit menevät aivojen talamuksessa kutsuttuun osaan, joka välittää ne aivokuorelle. Aivokuori osallistuu moniin toimintoihin, kuten oppimiseen ja muistiin, joten sillä on merkitystä sen varmistamisessa, että muistot ja kokemukset tallentuvat oikein.

Riippumatta siitä, tarvitaanko unia varten silmän painallus unia vai ei, tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että tämä unen vaihe on erittäin tärkeä. Sillä on aktiivinen rooli muistin ja oppimisprosessien tehostamisessa, koska monet aivojen alueet aktivoituvat tämän univaiheen aikana.

Unella on monia tehtäviä, muun muassa aivojen ja kehon pitäminen terveinä. Oli miten oli, REM-uni on tärkeä osa hyvää yöunta.