Tunnelmia Unen SM-kisoista: yllätysvoittajat veivät kotiin kultaisen tyynyn


Tunnelmia Unen SM-kisoista: yllätysvoittajat veivät kotiin kultaisen tyynyn

Unen Suomen mestaruus -kilpailu käytiin huhtikuussa kolmannen kerran Radisson Blu Seasidessa Helsingissä. Palautuminen on noussut kuumaksi puheenaiheeksi työhyvinvointialalla, ja herkullisen aamiaisen äärellä paneuduimme asiaan sekä yksilön että työyhteisöjen näkökulmasta.Blogi

Unen SM-kilpailun tavoitteena on tuoda esiin palautumisen merkitys kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille

“Riittävä palautuminen vähentää stressiä ja ehkäisee loppuunpalamisen riskiä. Koska palautuminen lisää hyvinvointia, siitä on usein hyötyä myös työyhteisön ilmapiirille”, Taneli Liftediltä kertoo.

Unen SM-kisassa haluttiin tuoda työhyvinvointinäkökulmaa entistä vahvemmin esiin, joten tällä kertaa yksilöiden lisäksi kilpailivat myös työyhteisöt. Kilpailuun sai osallistua mikä tahansa suomalainen työyhteisö, ja sitä varten jokainen osallistuja teki kolme päivää kestävän palautumismittauksen. Syketeknologiayritys Firstbeatin toteuttama mittaus kertoo kehon stressireaktioista, palautumisesta ja liikunnan vaikutuksista.

Suomen parhaiten palautuvaksi työyhteisöksi julistettiin jännittävän paneelikeskustelun päätteeksi K-S Ykstuuma Oy, jossa mittausten perusteella nukuttiin keskimäärin palauttavinta unta. Ykstuumalaiset olivat palkintojenjaon aikana Saariselällä palautumassa, mutta kuitenkin hengessä mukana Helsingissä. Toiselle ja kolmannelle sijalle ylsivät Nordic Business Forum sekä Cocomms Oy, jotka palkittiin Hyvin palautuvat työyhteisöt -sertifikaatilla.

Hyvin palautuvien työyhteisöjen joukkoon mahtui lisäksi Mirror LineTravelport Hotelzon Finland, Zimmer Biomet sekä Ilmarinen.


Unen Suomen mestari 2019: elämäntaparemontti kannatti

Unen Suomen mestariksi 2019 kruunattiin radiotoimittaja Esko Eerikäinen huikein pistein 95/100. Hopeasijalle vain pisteen päähän Eerikäisestä ylsi Helsingin yliopiston työsuojelupäällikkö Pirjo Kekäläinen ja pronssia voitti toimittaja-bloggaaja Jenny Belitz-Henriksson. Eerikäinen kertoi yllättyneensä positiivisesti voitosta:

“Rehellisesti täytyy sanoa, että en olisi ikinä uskonut. Tiesin että nukun hyvin ja levollisesti mutta hienoa huomata että se mitä itse tekee, vaikuttaa paljon. Lepo on tärkeää mutta niin on myös liikkuminen ja ravinto.”

Vuosi sitten tilanne olisi Eerikäisen mukaan ollut hyvin toisenlainen, sillä kuluneeseen vuoteen on mahtunut monenlaisia hyvinvointitekoja: hän on laihduttanut parikymmentä kiloa ja vähentänyt alkoholin käyttöä. Myös ravinto, lepo ja liikunnan lisääminen ovat olleet elämäntaparemontissa tärkeitä.

“Kun mua pyydettiin, ajattelin että lähden ihan mielenkiinnosta katsomaan miten hyvin sitä pärjää. Tulos antaa hyvää fiilistä, nyt tiedän että nukun levollisesti.”

Kaiken kaikkiaan unen tuore Suomen mestari sai kisasta vahvistuksen sille, mitä oli itsekin jo arvellut palautumisensa laadusta.

“Olen tuntenut sen jo pitkään että herään virkeänä enkä ole väsynyt. Hyvä fiilis!”


Hyvä fiilis jäi kisoista myös yleisesti, ja odotamme jo innolla ensi vuotta! Kisahuuman laantuessa toivomme kuitenkin, että keskustelu palautumisen tärkeydestä jatkuu vuoden ympäri. Iso kiitos yhteistyökumppaneillemme Firstbeatille, Radissonille ja Yksi Elämälle työstänne paremmin palautuvan Suomen puolesta, sekä kaikille kisaan osallistuneille yksilöille ja työyhteisöille.

Yksi Elämän fiiliksiä kisoista voit lukea täällä.>Unen SM 

Yksilön hyvinvointi työyhteisön asiana


Yksilön hyvinvointi työyhteisön asiana

Oletko koskaan miettinyt, mitä tapahtuisi, jos työhyvinvointi ei olisikaan vain yksilön asia? Mitä jos työyhteisö huolehtisi jäsentensä riittävästä palautumisesta? Miten paljon enemmän työntekijät saisivat aikaan, jos he voisivat paremmin? 

Maanantaiaamu. Takana on virkistävä, levontäyteinen viikonloppu. Jokainen on nukkunut monta tuntia enemmän kuin arkena. Kaikki ovat reippaita ja hyväntuulisia. Vai ovatko? Onko viikonloppu ollut niin piristävä ja palauttava, että työteho on heti huipussaan vai onko palautumisen suhteen jäänyt toivomisen varaa? Voiko sinun työyhteisösi hyvin? 

Työtehosta ja palautumisesta puhutaan yhä enemmän. Oikeanlaisen palautumisen pariin neuvovia tekstejä ei ole vaikea löytää. Mutta mitä hyötyä palautumisesta on? Miksi ja miten huolehtia siitä, että työyhteisön jäsenet palautuvat hyvin työn ja vapaa-ajan rasituksista? 

Hyvinvoinnin vallankumous

Yritysmaailmassa on meneillään vallankumous. Yötä myöten työskentelemisen ja jatkuvan stressaamisen kulttuuri on väistymässä ja tilalle on nousemassa työntekijöistä välittävä ja hyvinvoinnista huolehtiva kulttuuri. Erityisesti työstä palautumisesta huolehditaan aiempaa paremmin. Muutoksen taakse on helppo asettua, sillä sen taustalta löytyy faktoja. Hyvinvoivat työntekijät ovat tarmokkaampia ja tehokkaampia.

Riittävä palautuminen on yksi hyvinvoinnin kulmakivistä, sillä se varmistaa, että energiaa riittää myös terveellisten elintapojen ylläpitämiseen. Palautuminen vaikuttaa kaikkeen muuhunkin toimintaan. On tärkeä huomata, että pitkät yöunet eivät vielä takaa kokonaisvaltaista palautumista, sillä unenlaatu voi olla huonoa. Hyvä yöuni pitää rakentaa jo päivän aikana. Kiireen hallinta, hyvä fyysinen kunto, pimeä ja viileä huone, illan rauhoittaminen, elektronisten laitteiden sulkeminen ajoissa ja stimulanttien, kuten alkoholin, käytön välttäminen parantavat unen laatua. Unen eri vaiheet palauttavat eri tavoilla. Syvä uni palauttaa fyysisesti, REM-uni psyykkisesti. 

Suomen parhaiten palautuvat työyhteisöt ottavat mittaa toisistaan

Kevään 2019 aikana kokoontuvat yritysmaailman unikeot kilpailemaan unen Suomen mestaruudesta. Liftedin järjestämä Unen SM -kilpailu on kolmas laatuaan. Uutuutena tänä vuonna on tapahtumaan liitetty työyhteisösarja, joka kerää osallistujikseen yksilöiden sijaan yrityksiä, jotka kisailevat parhaiten palautuvan työyhteisön tittelistä.  Kilpailuun voi osallistua mikä tahansa työyhteisö, kunhan mukaan lähtee vähintään puolet yhteisön jäsenistä; yli viisisataahenkisestä yrityksessä vähintään 250 jäsentä. 

Kilpailu on suunniteltu niin, että kaikki osallistujat hyötyvät siihen osallistumisesta. Se toteutetaan kolmipäiväisellä Firstbeat-mittauksella, joka tarjoaa arvokasta tietoa henkilöstön hyvinvoinnista ja palautumisesta. Yritysmaailmassa kaikki kietoutuu tuottavuuteen, tehokkuuteen ja tuloksiin. Mitä paremmin työyhteisö palautuu, sitä paremmin se voi. Hyvinvoiva työyhteisö on kilpailuetu silloin, kun kisataan parhaan palautujan tittelistä, mutta myös silloin, kun on on tosi kyseessä.

Työyhteisö yksilön hyvinvoinnin tukena 

Muutokset eivät kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä. Hyvinvoinnin ja palautumisen lisääminen työyhteisössä vaatii pitkäjänteisiä panostuksia. Jos hyvinvointianalyysit ja -mittaukset osoittavat tarvetta kehitykselle, on syytä pyrkiä korjaamaan tilanne. Pitää olla valmis tekemään jotain sen eteen, että edistystä tapahtuu. On todettu, että työilmapiiriä ja tuottavuutta voi parantaa jo pieniä asioita korjaamalla. Hyvinvointiin liittyvät tietoiskut, kampanjat ja kilpailut ovat omiaan kannustamaan työntekijöitä huolehtimaan hyvinvoinnistaan. Myös esimerkiksi kävelykokoukset, säädettävät työpöydät ja jumppavälineet tukevat työntekijöiden terveyttä ja jaksamista. 

Palautumisesta huolehtiminen onkin haastavampi asia. Esimies ei voi mennä kenenkään kotiin vahtimaan nukkumista tai sitä, että työasioita ei enää ajatella sen jälkeen, kun työpaikan ovi selän takana sulkeutuu. Yritykset voivat kuitenkin tarjota työntekijöilleen eväitä hyvinvoinnista ja palautumisesta huolehtimiseen – työpäivän aikana ja sen jälkeen.

Palautuminen työpäivän aikana vaatii kuitenkin taitavaa itsensä johtamista. Kevyt liikunta, tauot, työn rytmittäminen helpompia ja haastavampia tehtäviä vuorottelemalla sekä työasennon vaihtaminen ovat vain joitakin palautumista tukevia tapoja. Monet yritykset ovatkin alkaneet kiinnittää huomiota siihen, miten työajasta voisi tehdä palauttavampaa ja miellyttävämpää. 

Riittävä palautuminen vähentää stressiä ja ehkäisee loppuunpalamisen riskiä. Koska palautuminen lisää hyvinvointia, siitä on usein hyötyä myös työyhteisön ilmapiirille. Kun ihminen voi hyvin, hän on todennäköisemmin hyväntuulinen ja luo ympärilleenkin parempaa fiilistä. Töistä myös palautuu helpommin, kun työnteko on mukavaa. Työpaikan ilmapiiri on siis tärkeä yksilöiden hyvinvoinnin kannalta ja toisinpäin.

Haluatko nostaa työyhteisösi hyvinvoinnin seuraavalle tasolle?

Ensimmäinen askel muutoksen luomiseen on nykytilanteen kartoittaminen. Miten hyvin työyhteisösi palautuu? Ilmoita työyhteisösi mukaan täällä! Viimeinen ilmoittautumispäivä on 8.3.2019.

Unen SM -kilpailun järjestää hyvinvointialan yritys Lifted yhteistyössä syketeknologiayritys Firstbeatin kanssa. Järjestäjät toivovat Unen SM -kilpailun saavan osallistujansa ja muut suomalaiset kiinnostumaan hyvinvoinnistaan ja erityisesti palautumisestaan aiempaa enemmän. Kilpailun työyhteisösarjan tavoitteena on nostaa unen ja palautumisen merkitys esille myös työyhteisöissä – ei vain yksilön velvollisuutena.